Wegański twarożek z ziołami

SKŁADNIKI

  • orzechy makadamia – 1½ szklanki
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • wegańska śmietana Planton – 200 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól morska – ½ łyżeczki
  • pieprz czarny, mielony – 1 szczypta

PRZYGOTUJ:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
  • sitko o drobnych oczkach
  • tetrę lub ściereczkę materiałową

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Orzechy makadamia zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Możesz również zalać je wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut.

KROK 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI TWAROŻKU

Namoczone orzechy dokładnie odsączamy na sicie i łączymy w naczyniu robota z sokiem wyciśniętym z cytryny, śmietaną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy tak, by uzyskać masę o niejednorodnej konsystencji (nie do końca zmieloną).

KROK 2: ODSĄCZAMY TWAROŻEK

Masę przekładamy do bawełnianej ściereczki lub tetry, ciasno zawijamy w kulkę i mocno odciskamy. Woreczek z twarożkiem umieszczamy na sitku i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.

KROK 3: SCHŁADZAMY TWAROŻEK

Po tym czasie twaróg przekładamy do lodówki, by dobrze stężał (najlepiej na ok. 12 godzin).

KROK 4: PODAJEMY TWAROŻEK

Twarożek przekładamy do miseczki i oprószamy świeżymi, posiekanymi ziołami (np. koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *