Surówka z kapusty wg. Karola

SKŁADNIKI NA:

MARYNATA

  • ocet jabłkowy bio – 100 ml
  • cukier – 4 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn – 1 gałązka

SURÓWKA

  • młoda kapusta – 1 główka
  • marchewka – 2 szt.
  • małe dymki – 2 szt.
  • kwaśne jabłka – 2 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ocet jabłkowy łączymy w rondelku z cukrem i solą. Dodajemy świeży rozmaryn. Zagotowujemy.

KROK 2: KROIMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy na paski. Przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Wyjmujemy rozmaryn. Mieszamy, studząc marynatę. Odstawiamy, by kapusta skruszała.

KROK 3: KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI

Marchewkę kroimy w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry marchwi kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kapusty. Dodajemy dymki pokrojone w piórka.

Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na duże, niejednorodne cząstki. Dodajemy do surówki.

KROK 4: PODAJEMY SURÓWKĘ

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, dokładnie mieszamy i skrapiamy olejem słonecznikowym. Ponownie mieszamy i podajemy surówkę.

Smacznego!

Jedna odpowiedź do “Surówka z kapusty wg. Karola”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *