Śląska szpajza cytrynowa

SKŁADNIKI

  • jajka – 4 szt.
  • ksylitol – 4 łyżki
  • wrząca woda – ¼ szklanki
  • żelatyna – 4 łyżeczki
  • zimna woda – ¼ szklanki
  • gorąca woda – 30 ml
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny bio
  • wegański jogurt kokosowy – 300 g
  • świeże sezonowe owoce (np. czerwone porzeczki, borówki, maliny) – do dekoracji

PRZYGOTUJ:

  • 4 pucharki do deserów
  • robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania
  • durszlak

KROK 1: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 2: SPARZAMY JAJKA

Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.

KROK 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM

Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.

KROK 4: UBIJAMY BIAŁKA

Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.

KROK 5: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI

Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.

KROK 6: SCHŁADZAMY SZPAJZĘ

Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.

Opcjonalnie: szpajzę możemy przełożyć do jednego, dużego naczynia, a następnie schłodzić w analogiczny sposób.

KROK 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ

Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *