Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi

SKŁADNIKI

  • świeże drożdże – 42 g
  • brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie – 75 g
  • mąka orkiszowa, typ 630 – 500 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny – 100 g
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTUJ

  • 2 formy do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY

Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

KROK 2: ZAGNIATAMY CIASTO

Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

KROK 3: PIECZEMY MUFFINY

Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *