Pilaw z roladkami z cukinii

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • 3 pomidory (ok. 225 g)
  • 1 marchew (80 g)
  • 120 g serka twarogowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 bazylii z doniczki
  • 3 duże cukinie (po 250 g)
  • papier kuchenny

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy wraz z ryżem na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem – doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż ryż będzie miękki, a następnie trzymamy w cieple.

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Oba składniki łączymy z serem, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Odkładamy kilka liści bazylii, resztę siekamy, dodajemy i mieszamy.

Cukinię oczyszczamy, kroimy wzdłuż na 16 plastrów (o grubości około 0,5 cm). Plastry cukinii podsmażamy porcjami na powlekanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Osączamy na papierze kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry cukinii smarujemy masą marchewkowo-pomidorową, zwijamy w roladki i układamy na pilawie (ugotowanym ryżu z dodatkami), posypując listkami bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *