Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą

SKŁADNIKI

  • kapusta pak choi – 6 szt.
  • biała kiełbasa – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • szalotka – 3 szt.
  • rzodkiewki – 5 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier trzcinowy – 1 szczypta
  • rzeżucha – 1 opakowanie
  • olej rzepakowy – 1 łyżka

TOPPING

  • sos sojowy – 3 łyżki
  • sezam – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 2 łyżki

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek, chili, szalotki drobno siekamy i podsmażamy.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię i podsmażamy tak długo, aż przestanie być surowa. Marchewkę i ogórka kroimy w słupki, rzodkiewki w plasterki – dodajemy na patelnię i mieszamy.  Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy przyprawy, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość przekładamy do miski.

KROK 2: PRAŻYMY SEZAM I MIGDAŁY

Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoto sezam i płatki migdałowe. Gdy nabiorą odpowiedniego koloru, dodajemy sos sojowy i energicznie mieszamy.

KROK 3: DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę posypujemy z wierzchu prażonym sezamem i migdałami. Dekorujemy rzeżuchą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *