Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym wg. Karola

SKŁADNIKI

  • marchew – 2 szt.
  • pietruszka – 2 szt.
  • seler – 1 szt.
  • rukola – 50 g
  • miód wielokwiatowy – 2 łyżeczki
  • cytryna – 1 szt.
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • świeży tymianek, posiekany – 1 łyżeczka
  • chudy ser twarogowy – 120 g

PRZYGOTUJ

  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oleju. Marynujemy warzywa w mieszance i zawijamy je w folię aluminiową.

KROK 2: PIECZEMY WARZYWA

Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy do miękkości, około 30-40 minut. Wyjmujemy z folii i studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Sok i skórkę startą z cytryny mieszamy z resztą miodu, tymianku i oleju.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Warzywa posypujemy rukolą, dodajemy pokruszony ser i polewamy całość sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *